Een houten terras laten aan leggen

Wakker worden, het zonnetje langs de kieren van de gordijnen zien komen en te bedenken dat je straks heerlijk gaat ontbijten op je niewe houten terras? Of nu al te bedenken dat je later op de dag, op je schitterend afgewerkte nieuwe houten terras een wijntje zult drinken met die nieuwe aardige buren.

Een goed gekozen en ontworpen houten terras is een sierraad aan ieder huis. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je iets weet van houtsoorten en de verwerkingsmogelijkheden. Er zijn zoveel houtsoorten met elk hun eigen specifieke eigenschappen, dat het raadzaam is om het ontwerp maar ook de materiaalkeuze te bespreken met een expert op dit gebied.

Verschil in houtsoorten

Bij ons bedrijf Buitenschrijnwerk (mooi ouderwets woord voor houten schuttingen, deuren, afrasteringen enz), kiezen we ervoor om alleen te werken met zeer hoogwaardige houtsoorten zoals

  • Afzelia
  • Teak
  • Afrormosia 


Voor veel mensen is alleen Teak bekend. Eigenlijk zijn dit houtsoorten die hoofdzakelijk gebruikt worden in de duurdere tak van de meubelindustrie. 

De eerste indruk bij cliënten wanneer ik deze houtsoorten voorstel, is dat het een dure oplossing gaat worden. Toch is dit niet zo. Deze houtsoorten zijn qua prijs vergelijkbaar met de kwalitatief mindere soorten zoals Ipe of Bangkirai. Het belangrijkste verschil tussen deze houtsoorten is de behandeling voordat wij het gaan gebruiken om er een mooi terras van te maken. ​​​​​​De houtsoorten die wij verwerken, hebben na het kappen van de bomen, de tijd gekregen om rustig en vooral grondig te drogen. Dit zorgt ervoor dat het hout na verwerken bijna 99% minder snel krom trekt. 

Een bijkomend voordeel is dat de door ons gebruikte houtsoorten een natuurlijke immuniteit hebben tegen insecten en schimmels. Daarnaast hebben ze ook nog een zeer ideale hardheid wat het verwerken ten goede komt.

Jaccuzzi ombouw 1f044fc3AFZELIA HOUT

Door de dichte structuur van het hout is Afzelia zeer geschikt voor een houten terras of dakterras. Wanneer op de juiste manier verwerkt en afgewerkt is het bijzonder vocht resistent. Vocht is de grootste veroorzaker van krimp en uitzetting van het hout. Afzelia is moeilijk bewerkbaar voor de gemiddelde doe-het-zelver. Buitenschrijnwerk heeft jaren ervaring in het verwerken van deze houtsoort. 

TERASSEN VAN TEAK

De meesten van ons kennen Teak wel maar dan als afwerking van luxe scheepsdekken. In de jachtbouw wordt de techniek van het onzichtbaar geschroefd teak dek al eeuwen gebruikt. Net als bij de verwerking van teak op luxe jachten, verwerken wij teak tot een zeer luxueus uitziend houten terras. Waarbij u mag kiezen, grijs wegkleurend of op kleur houden door het twee keer per jaar in te olieën.

TERRAS VAN AFRORMOSIA

Afrormosia lijkt heel veel op Teak en wordt daar gebruikt waar duurzaamheid en levensduur een rol spelen. Wanneer u uw terras intensief zult gebruiken, is Afrormosia een veel betere optie dan Teak. Afrormosia heeft dezelfde warme uitstraling als Teak echter met de veel betere krimp - en scheureigenschappen van Afzelia. 

Afrormosia is bestand tegen zuren en chemicaliën en zeer geschikt voor fineerwerk, interieur - en exterieur betimmeringen en vooral zeer geschikt voor intensief gebruik als terras.

Hulp bij uw keuze voor een houten terras

Wij kunnen ons voorstellen dat de primaire keuze voor een houten terras snel gemaakt kan worden. Echter daarna wordt het interessant of misschien wel moeilijker. Welke houtsoort, welke afwerking, wie en hoe moet het onderhouden worden? Allemaal vragen waar wij in deze blog nog geen antwoord op hebben kunnen geven. Wilt u een terras aan het water, wilt u een terras bij uw tweede of derde huis in Zuid Frankrijk of Italië? Elk terras is anders en voor elk terras moeten dus ook andere keuzes gemaakt worden. Edward Vlasveld, afgestuurd ingenieur architectuur aan de Universiteit van Leuven, komt graag bij u langs om samen met u deze keuzes te maken.

Copyright © 2009 - 2019 LDB Sales B.V.